Що не можна робити перед змаганнями? – RunStyle
12 Квітня 2019

Що не можна робити перед змаганнями?

Є багато історій про те, як нова апетитна страва в ресторані чи недоспана ніч перед стартом важливих змагань зіпсувала омріяні результати.

Ось список того, що НЕ рекомендується робити перед стартом забігу до якого Ви готувалися довго та наполегливо.

Пам’ятайте! Для таких речей і нових експериментів існують тренування!

  1. «Нове та невідоме»: їжа, напої, спортивне харчування.

Переддень старту, або в день самого старту, в жодному разі не вживайте ніяких нових страв, напоїв чи спортивного харчування (не перевіреного на тренуваннях).

Якщо змагання у новому для Вас місті чи країні, часто хочеться піддатися спокусі та спробувати місцевої кухні. Спробуйте зачекати, відбігати старт, поставити особистий рекорд, а потім їжте досхочу нову їжу;)

Також забудьте про надто солені, гострі та жирні страви. Все це (разом із хвилюваннями) може дати несподіваний ефект на дистанції!

  1. Тривалі прогулянки за день до старту.

Не зважаючи на те, що Ви в новому місті чи країні, відкладіть тривалі прогулянки, шопінг чи навіть банальне прибирання вдома.

Ходьба – це теж фізичне навантаження на яке витрачається багато енергії. То ж 1, 2 чи 3-годинні прогулянки перед стартом заберуть у Вас багато сил.

Максимально економте енергію перед стартом.

  1. Інтенсивне повноцінне тренування за день до старту.

Максимальне тренування, яке можна зробити перед змаганнями – легка пробіжка до 5 кілометрів, включаючи 3-4 прискорення до 100 метрів (аби «зарядити» ноги).

Якщо Ви берете участь в ультра марафоні (або ж дистанції значно більші за 50 км), то не варто бігати взагалі. Краще повністю відпочиньте.

  1. Безсонна ніч.

Спробуйте лягти спати вчасно! Інколи це буває складно у зв’язку з переживаннями, так званим «мандражем». Однак, спробуйте відволіктися, 10-15 хвилин прогулятися на свіжому повітрі, вийти з усіх соцмереж перед сном та спокійно заснути.

Звісно ж бувають випадки, коли недосипання лише додає результативності. Воно вводить організм у стан своєрідного стресу і тоді Ви «видаєте» кращий результат. Однак, далеко не всім це підходить!

  1. Їжа безпосередньо перед стартом.

Традиційне правило харчування перед тренуваннями діє також і перед змаганнями! Не забувайте, що сніданок перед стартом повинен бути хоча б за 2 години до початку РОЗМИНКИ (!). Це важливо, адже шлунок дуже реагує на переживання перед змаганнями і може відмовлятися перетравлювати їжу.

  1. Сауна та глибокий масаж.

Ці дві відновлювальні процедури НЕ рекомендується проводити безпосередньо переддень змагань. Замість того, щоб привести Ваші м’язи в тонус, сауна лише розслабить їх, а глибокий масаж створить додатковий стрес.

  1. Новий комплект бігової форми та кросівки.

Перевірена спортивна форма та кросівки – запорука успіху;) Це точно перебільшення, однак варто пам’ятати, що нові натертості та мозолі Вам ні до чого.

Нова форма – це, звичайно, гарно. Але пам’ятайте про можливі наслідки!

І, чи не найбільш основне…

НЕ ТРЕБА думати, що Вам буде складно на змаганнях! Наповнюйте себе позитивними думками, спілкуйтеся з іншими бігунами перед стартом, більше відволікайтеся. Ви сумлінно тренувалися, доклали багато сил для нового особистого рекорду на тій чи іншій дистанції. Спрямуйте думки в правильне русло і нехай прибуде з Вами personal best!

Вдалого старту!

1 коментар:

  1. Mykola Hlynka

    Супер! На мою думку найуспішніша доктрина перед стартом для нових рекордів! 🙂

Залишити коментар