Перетренованість: як боротися? – RunStyle
19 Березня 2019

Перетренованість: як боротися?

Перетренованість – стан не тільки фізичного, а ще й психоемоційного стану, коли ресурсів Вашого організму вже недостатньо для відновлення після інтенсивного навантаження. Відновлення і вихід з цього стану може відбуватися від кількох днів-тижнів аж  до багатьох місяців. Ось чому важливо правильно дозувати навантаження і навчитися слухати свій організм.

Симптоми перетренованості ми описували у попередній статті. А що ж робити, якщо кілька з цих симптомів вже Вас переслідують?

  • Першочергово – зупиніться. Відмовтеся від тренувань на 5-7 днів. Спостерігайте за своїм організмом. Переключіться на іншу роботу як фізично, так !обов’язково! емоційно!

Якщо Все ще відчуваєте бажання тренуватися та організм не дав серйозного збою – можна значно зменшити об’єм навантаження та спростити його до мінімуму.

  • Перетренованість може вплинути на рівень необхідних вітамінів та мікроелементів в організмі. Деякі спеціалісти в галузі спортивної медицини рекомендують додатково вживати вітаміни В, С, кальцій, цинк для більш швидкого відновлення.
  • Повноцінно харчуйтеся та не відмовляйтеся від прийомів їжі.
  • Сон – ідеальне відновлення. Постарайтеся дотримуватися режиму сну.
  • Масажні процедури, сауна, кріотерапія, легке відновлювальне плавання – всі ці процедури можуть допомогти у виході з перетренованості.
  1. Важливо емоційно та психологічно відключитися від тренувань, дати організму зрозуміти, що «стресувати» більше непотрібно і в нього є час на відпочинок. Дуже часто емоційне перегорання є причиною перетренованості, яке тягне за собою вже фізіологічні зміни.
  2. Пам’ятайте про показники частоти серцевих скорочень (особливо в ранковий час). Якщо після тижня відпочинку позитивні зміни у відновленні не спостерігаються – варто звернутися до фахівців спортивної медицини. Це важливо, адже перетренованість (при неправильному лікуванні) може стати хронічною. А це вже довгі місяці відновлення!

Вихід з перетренованості вважається успішним, якщо повертаючись до тренувань Ваші результати почнуть прогресувати, а емоційно знову з’явиться повноцінне бажання тренуватися.  Повертаючись до тренувань, для початку, частіше відпочивайте, ніж працюйте. Дуже плавно та розмірено підходьте до навантажень.

Важливо пам’ятати, що лікування від перетренованості – це вже крайня міра. Все ж краще просто не допускати її виникнення.

  1. Зберігайте оптимальне навантаження, частоту тренувань, цикли роботи та відпочинку. Навчіться коригувати тренувальний план залежно від самопочуття.
  2. Пам’ятайте про відновлення як один з найбільш важливих засобів досягнення результату.
  3. Повноцінне харчування, достатня кількість вітамінів, мікроелементів, нормальний сон.

Ці три пункти може виконувати кожен. І тоді жодна перетренованість Вам не буде страшною.

P.S. І пам’ятайте, мотиваційні вислови у стилі «No pain, no gain» не сприяють покращенню результатів;)

Залишити коментар