Кіліан Джорнет. Cекрети успіху короля трейлу – RunStyle
28 Листопада 2018

Кіліан Джорнет. Cекрети успіху короля трейлу

Киснево-транспортна система

Кіліан Жорнет народився та виріс у Піренеях. Це дає йому можливості використовувати менше кисню під час навантаження на гірських висотах. Вродженні якості, спосіб життя та тренування дозволили підняти дуже високо один із найважливіших показників у змаганнях на витривалість – VO2 max (максимальне поглинання кисню). VO2 max у Кіліана є навіть вищим ніж у рекордсмена Світу із марафону Еліуда Кіпчоге. Найвищий зафіксований рівень у Жорнет – 92 мл/кг/хв. У Кіпчоге – 88 мл/кг/хв. Для порівняння загалом для чоловіків середній рівень VO2 max становить до 50 одиниць.

Інший важливий показник киснево-транспортної системи – ЖЄЛ (життєва ємність легень) У Кіліана не є надто високим у абсолютному співвідношення – 5,3 літрів. Частково це пояснити не надто великими «габаритами» спортсмена (1,71 м. – зріст та вага у 58 кілограмів). Проте організм дуже продуктивно використовує кисень, що вдихається.

Сила ніг

Незважаючи на те, що Кіліан є «сухим» м’язи його ніг є досить масивними. Об’єм литкового м’язу – 39 см., а стегна – 46 см.

“Значна м’язева маса може заважати коли ви підіймаєтесь угору, проте вона дає вам силу потужно відштовхуватись. На спусках міцні м’язи дозволяють амортизувати удари. Багато марафонців, що приходять у гірський біг можуть швидко бігти на прямих ділянках. Проте на схилах вони не можуть довго підтримувати високий темп через малу м’язеву масу.”

Цікавим є факт, що у Кіліана практично ніколи не було травм.

Це може пояснюватись й тим, що у найсильнішого трейлового бігуна досить масивні кістки щиколотки та гомілкостопу у співвідношенні до маси тіла.

Техніка збігання

Дуже добрий зоровий аналізатор та координація із м’язами надає перевагу при збіганні. Кіліан на технічно нескладних ділянках може візуально запам’ятовувати відрізки до 50 метрів і збігати практично «в сліпу», не думаючи про те, як і куди робити наступний крок. Проте, це є наслідком багаторічної практики.

Ризики та сміливість

Зважаючи на кількість ризиків пов’язаних із виступами у трейлі, гірському бізі та заняттями гірськими лижами, Кіліана можна назвати сміливою людиною. Проте він стверджує, що відчуває страх. “У горах важливо відчувати страх – часом це зберігає вам життя. Якщо ви не відчуваєте страху – ризик може бути не виправданим і коштувати надто дорого. Але в нашому виді спорту ви повинні ризикувати. Я завжди реально все оцінюю і знаю, що я можу зробити, а що ні.”

Дивно, проте поза спортивною діяльністю Кіліан не шукає додаткового адреналіну. “Загалом я дуже люблю спокій. Я люблю читати, писати – такі собі мирні речі. Мені достатньо драйву у щоденних заняттях спортом.”

Можливо саме через це у Жорне ніколи не було серйозних травм під час бігу чи занятті лижами. Одного разу Кіліан зламав надколінок, але це було під час повернення зі школи.

Маса тіла

Якщо поглянути на тіло Кіліана то можна зрозуміти, що у нього дуже хороші показники індексу маси тіла. У період загальної підготовки вміст жирової тканини становить 8 відсотків, а м’язева маса 47 відсотків. Таких показників Кіліану вдалось досягнути завдяки насиченій тренувальній програмі. Річний об’єм (у бігу та на лижах) становить 15 000 кілометрів. Загальний набір висоти при цьому – 550 кілометрів. Це 1000 тренувальних годин. 7 днів на тиждень.

Задоволення

Усі ці вражаючі цифри не вдалося б показати, якби не одна важлива річ. Кожне тренування має приносити задоволення! Якщо ви не виходите на пробіжку для того, щоб гарно та в кайф провести час, то психологічна втома дуже швидко «виключить» вас із процесу. Це, мабуть, і є одним із найбільших секретів Кіліана Жорне.

Залишити коментар