Як одягнутися на пробіжку восени? – RunStyle
26 Жовтня 2018

Як одягнутися на пробіжку восени?

Не так давно, в Україну знову повернулася справжня осінь.

Сильні вітри, дощі, а найголовніше – зниження температури повітря, тягнуть за собою свіжі думки про те, як же вдягнутися на пробіжку, аби не застудитися.

Відомі спортивні бренди пропонують широкий вибір одягу для тренувань в різних погодних умовах. Однак, важливо зрозуміти, що одяг на пробіжку ми обираємо від ІНДИВІДУАЛЬНИХ особливостей організму, а не після виходу чергової новинки, чи доброго дружнього «а я купив…» 😉

То ж тримайте декілька порад, які допоможуть Вам отримати задоволення від тренування в будь-яку осінню погоду!

При сухій, безвітряній, сонячній (чи похмурій) погоді:

  1. +10-15 градусів – цілком підійде літній біговий комплект (майка/футболка + шорти).
  2. +5-10 градусів – майку можна замінити за кофту з довгим рукавом, а шорти – на тайси ?.
  3. 0-+5 градусів – кофта з довгим рукавом, тайси.

Автор цієї статті сміливо може додати ще й рукавиці, але зазвичай, нормальні люди ще спокійно переносять таку температуру без них;)

Однак, якщо Вам не пощастило з погодою і на вулиці «буря, цунамі, торнадо», то зовсім необов’язково відміняти пробіжку!

  1. При вітряній (сухій, теплій) погоді додайте до своєї бігової форми легку вітровку.
  2. При дощовій вітряній погоді, одягніть вітровку з мембранним захистом від вологи. Проте, варто пам’ятати, що такий одяг може погано дихати і створити під собою режим «сауни». Тому звертайте увагу на всі маркування виробника з приводу матеріалів.
  3. При вітряній, морозній погоді з можливими опадами (тащожвитакепишете!!!) традиційно одягаємо захист від вітру + легку флісову кофту. Якщо Ви дуже сильний «змерзляк», то облягаючи тайси (лосіни по-нашому;) можна замінити на спортивні штани вільного крою.

Зрозуміло, що вибір одягу на пробіжку визначається типом тренування. Однак, ми робимо поправку на те, що осінній, чи пізньоосінній біговий час – це період тривалих кросів, стрибкових та силових вправ.

В наших краях, температура пізньої осені може опускатися трохи нижче нуля. Якщо Ви не маєте можливості тренуватися вдень, то знаєте, як кардинально може відрізнятися температура повітря о 5-6 ранку, чи 8-9 вечора в порівнянні з денною. Важливо знати, що додати до свого тренувального одягу в такий час доби!

  • Рукавиці. Так-так, автор статті має особливу любов до сезону, коли падає температура повітря. Рукавиці-половинки, флісові, чи віндстоперні, звичайні трикотажні, чи навіть лижні – набір для виживання;) Однак, ніколи не завадить захистити свої руки в холодну пору. Це забезпечить Вам додатковий комфорт на пробіжці.
  • Пов’язка, чи шапка. Знову ж таки, рятуємо від низької температури ті ділянки, які мерзнуть найшвидше. Цим захистом буде пов’язка, чи шапка – залежить від того, наскільки швидко ваше тіло віддає тепло.
  • Захист щиколоток. Не часто Ви знайдете пораду, захищати свої щиколотки («лодижка», «кісточка», або нижня частина гомілки) від низьких температур. Ще гірше, коли бігуни нехтують довжиною бігових тайсів, заради моди. Пам’ятайте: незахищені від холоду щиколотки – перший крок до травми.

Тому, якщо у Вас є тайси короткого крою – вдягніть високі шкарпетки, чи гетри, які можна спустити донизу. Тим самим, одна з найбільш вразливих ділянок тіла до травм буде захищеною. А Ви зможете спокійно відпрацювати тренування.

 

А, що ж робити, якщо у холодну погоду Вас чекає забіг?

Аби не змерзнути на старті, а всередині дистанції  не перегрітися:

  • Завжди розминайтеся в теплому одязі. Бігуни-аматори часто нехтують цим правилом. Будьте тим, хто використає всю перевагу такої розминки. І на старт Ви вийдете повністю готовим відпрацювати на всі 100%.
  • Одягайтеся на старт так, ніби на вулиці на 10 градусів тепліше. Проблем з вибором бігової екіпіровки в 21 столітті немає! Якщо при такій температурі Вам занадто холодно змагатися в шортах та майці – додайте рукава, чи гетри.
  • Використайте трасу напівмарафону на свою користь. Якщо траса змагань складається не з одного кола, а Ви дуже «змерзляк», то завжди можна одягнути поверх майки/футболки вітровку, яку зможете зняти після першого кола. Тільки пам’ятайте, що номер учасника варто причіпити на той одяг, який Ви не збираєтеся знімати;)

А, загалом, слухайте себе! Не придумали ще кращого порадника, ніж Ваш власний організм. Жодна погода не налякає Вас, якщо Ви навчитеся довіряти собі.

Успіху!

Залишити коментар