Як обрати взуття для бігу? – RunStyle
23 Вересня 2018

Як обрати взуття для бігу?

«Для бігу підходить будь-яке взуття. Можна навіть старі-старі кросівки, чи кеди»

Забудьте!

Як і обіцяли – допомагаємо здійснити важкий вибір ваших перших бігових кросівок.

Взуття – це одна з основ безпечного бігу.

Хороші  якісні бігові кросівки принесуть вам стільки задоволення під час бігу, скільки ви б собі уявити не змогли. А, як мінімум, вони заберуть перші неприємні відчуття, які вас чекають на початку вашої бігової кар’єри. Це вкрай важливо.

Як вибрати кросівки?

  1. Перш за все, розбираємося з пронацією вашої стопи.
  • гіперпронація, нейтральна пронація і гіпопронація (не лякайтеся;)

У гіперпронаторів стопа «завалюється»  всередину.

Від цього зменшується амортизаційна функція стопи. Від бігу в непідходящому взутті постановка стопи буде неправильною, від цього можуть ослабитися м’язи та зв’язки, це відповідно впливає і на коліна, а далі і на спину. Всі проблеми нашого організму, на жаль, часто носять комплексний характер.

  • Ключовою особливістю гіпопронаторів є недостатній вигин стопи. Явище протилежне гіперпронації, однак результат той же – погана амортизація і високий ризик виникнення травм.
  1. Як визначити тип пронації в домашніх умовах?
  • Попросіть, щоб Вас сфотографували, або відзняли на відео. Знімати можна ноги до колін, найкраще, щоб Ви були без взуття. Зрівняйте Вашу постановку стопи з картинкою нижче.

  • Якщо у вашому місті є спеціальні магазини, де консультанти допоможуть Вам визначити, які кросівки Вам підходять, використовуючи спеціальну бігову доріжку та програму – Вам неймовірно пощастило;)
  1. Які особливості бігових кросівок?
  • Бігове взуття (за виключенням деяких моделей) обов’язково мають амортизацію у вигляді спеціальних функціональних вставок. Зазвичай, ці вставки є в п’ятковій частині кросівка, однак інколи також бувають і в передній частині. Виробники саме бігового взуття обов’язково вказують, які елементи і де розміщені.
  • Для пошиття кросівок ніколи не використовується шкіра, або інші погано дихаючі матеріали.
  1. Вибирайте взуття на пів розміру більше. Це зв’язано з тим, що під час бігу стопа збільшується і якщо Ви обрали кросівки рівно з вашим розміром, то можете собі нашкодити.
  2. Від покриття, по якому ми бігаємо, залежить підошва кросівок. Для асфальту та інших твердих рівних поверхонь підійде рівна м’яка підошва. Для лісових стежок та грунтового покриття – більш жорстка підошва, з глибшим протектором, щоб покращити віддачу. Також, для взуття, яке використовується в бігу по складних поверхнях, використовуються більш жорсткі та міцні тканини.
  3. Якщо у Вас є надмірна вага, то ніж вона більша, тим більше амортизації та підтримки мають мати ваші кросівки. Яка саме підтримка та амортизація – залежить від типу побудови вашої стопи та техніки бігу.

Але пам’ятайте найголовніше – Вам повинно бути у взутті зручно та комфортно! Жодне обгрунтування щодо пронації чи супінації не працюватиме, якщо кросівки не “сидітимуть” на нозі як рідні;)

Залишити коментар