Хайле Гебресалассі: “На довгих дистанціях потрібно бути терплячим” – RunStyle
30 Січня 2018

Хайле Гебресалассі: “На довгих дистанціях потрібно бути терплячим”

Один з найвидатніших бігунів сучасності про свої перші змагання, силу музики Scatman, а також власну думку про найвеличнішого бігуна усіх часів.

Хайле Гебрасалассі, що вже завершив кар’єру професійного бігуна дав інтерв’ю виданню The Guardian.

– Хайле, Ви вже стільки років перебуваєте на вершині в бігу на витривалість – у чому секрет таких результатів?

– Ви знаєте, насправді секрету немає. Просто я завжди був обережним та зосередженим на тренувальному процесі. Усім бігунам потрібні три речі: обов’язок, дисципліна та важка робота. Без цих речей ви не зможете довго залишатись у спорті.

– Ви тренуєтесь менше ніж у молоді роки? Чи Вам й досі потрібно робити багато “жорсткої роботи”?

– Зараз я практично не роблю швидкісних робіт. Я зосереджений на об’ємі. Із віком при швидкісних роботах виникає високий ризик отримати травму.

– Яка перемога для Вас є найважливішою у Вашій кар’єрі? Можливо Вам буде важко вибрати поміж усіх перемог, але можливо є такі, що запам’ятались найбільше?

– Це олімпійський Сідней, 10000 метрів (де в захопливому фінішному спурті була отримана перемога над Полом Тергатом із Кенії), а також 5000 метрів у Цюріху 1995 року (де Хайле побив світовий рекорд на більш ніж 11 секунд). Того вечора у Цюріху я просто літав!

– Чи пам’ятаєте Ви свій перший забіг?

– Так, це були шкільні змагання, 1987 рік. 1500 метрів. Я переміг. І я був наймолодшим на доріжці – просто маленький хлопчик. Коли ми стартували я розпочав дуже швидко. Суперники думали, що мене не вистачить до фінішу. Але мене вистачило. Всі були просто в захваті. Так я прийшов в легку атлетику.

– Які у вас улюблені місця для бігу?

– На доріжці, це звісно, Хенгело (у Хенгело, Нідерланди, його часом називають Містер Хенгело через чудову прихильність глядачів та рекордні подвиги на доріжці). Щодо шосейних змагань, то це Берлін (де Хайле двічі бив світовий рекорд у марафоні). Але найкраща атмосфера у Англії. Одного разу я виступав на Crystal Palace, на трибунах було багато фанів з Ефіопії. Це було фантастично! Щодо місця тренувань, то це Ентото, Адіс Абеба. Це хороше місце для тренувань. Висота над рівнем моря 3000 метрів, що ідеально підходить для бігу на довгі дистанції.

– Ваша основна порада бігунам.

– Вам потрібно бути терплячими. Це стосується і тренувань і змагань. На змаганнях не варто розпочинати надто швидко. Але найважливіше це звісно робота зроблена на тренуваннях.

– Ви бігаєте із музикою?

– Зазвичай лише у тренажерному залі. Це, в основному, драйвова, динамічна музика.

– Це ефіопська музика?

– Так, зараз мені найбільше до душі ефіопська традиційна музика.

– Вашою “фішкою” під час виступів на доріжці була електронна музика виконавця Scatman John.

– О, так! Я дуже її люблю. Це дуже класна музика для встановлення рекорду світу! Але у Ефіопії вона не така популярна, як національні мотиви. Проте саме треки Scatman ви можете чути на фоні у відео де я б’ю світові рекорди. Ритм ідеальний для цього!

– Який Ваш сніданок зранку перед важливим стартом?

– Це лише чай і хліб з джемом. Дуже легка їжа.

– Яку найдовшу дистанції Ви долали?

– Я зробив кілька тренувань по 4 години бігу?

– 4 години бігу!? Скільки це в кілометрах?

– Це 55-60 кілометрів. Але це повільний, спокійний темп. Але я б не радив таке робити часто. Один раз в місяць-два.

– Ви бігали коли-небудь босоніж?

– Лише для тренування. Ще в дитинстві, коли бігав до школи.

– І нарешті, це запитання Вам задають досить часто: кого Ви вважаєте найвидатнішим бігуном усіх часів?

– Це, безумовно, Абебе Бікіла! Його перемога на Олімпіаді в Римі, у 1960 році. Він переміг, встановив світовий рекорд, і усе це босоніж! Фантастика!

Залишити коментар